İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takipte, takip talebi
Hukuk Work
02 Ocak 2023 15:46


Takip talebinde bulunması gereken unsurlar

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E:2015/20078, K:2015/30852

  • İİK 148. Maddesinde “Taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildirir ve 58 inci maddeye göre takip talebinde bulunur.

 Takip talebi : -148



Madde 148 -
(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/68 md.)

Taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildirir ve 58 inci maddeye göre takip talebinde bulunur.

 Takip talebi ve muhtevası: -58

Madde 58 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/30 md.)
(Değişik fıkra :02/07/2012-6352 S.K./9.md.) Takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılır.
Talepte şunlar gösterilir:
1. (Değişik bent :02/07/2012-6352 S.K./9.md.) Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı; alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ile hesap bilgileri; varsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası; şöhret ve yerleşim yeri; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa Türkiye’de göstereceği yerleşim yeri (Yerleşim yeri gösteremezse icra dairesinin bulunduğu yer yerleşim yeri sayılır.);
2. (Değişik bent :02/07/2012-6352 S.K./9.md.) Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yeri;
Bir terekeye karşı yapılan taleplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yerleri;
3. (Değişik bend: 17/07/2003 - 4949 S.K./12. md.) Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi;
4. Senet, senet yoksa borcun sebebi;
5. Takip yollarından hangisinin seçildiği;
Alacak belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş, borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında icra dairesine tevdii mecburidir.
Alacaklıya takip talebinde bulunduğuna ve verdiği belgelere, talep ve takip masraflarına dair bedava ve pulsuz bir makbuz verilir.

Takip talebine eklenmesi gereken belgeler

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E:2016/14139, K:2016/16514
  • İİK'nun 148.maddesi uyarınca; ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilmesi için, takip tarihi itibariyle mevcut bir ipoteğin varlığı ve ipotek akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğinin icra dairesine ibrazı zorunludur.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E:2011/28667, K:2012/13170
  • Alacaklı tarafından ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile başlatılan ilamlı icra takibinde borçlu; icra emrine takip dayanağı belgenin eklenerek tebliğ edilmesinin zorunlu olduğundan bahisle icra emrinin iptalini talep etmiş mahkemece istemin reddine karar verilmiştir.Borçlu hakkında başlatılan ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte örnek 6 nolu icra emri şikayetçi borçluya 19.09.2011 tarihinde tebliğ edilmiştir. Borçlunun icra mahkemesine başvurusu takip dayanağı belge eklenmeden icra emri gönderilemeyeceğine yönelik olup ilama aykırılık şikayeti niteliğinde değildir. Şikayet İİK.nun 16/1 maddesinde öngörülen 7 günlük yasal süreden sonra 29.09.2011 tarihinde yapılmıştır.
Yargıtay 12.Hukuk Dairesi E:2006/8628 K:2006/11307
  • Alacaklı vekilinin borçlu hakkında yaptığı ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takipte icra takibine dayanak yaptığı belgeleri takip talebine ekleyip icra dosyasına ibraz ettiği halde, bunların, ödeme emri ekinde borçluya tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır. Alacaklı bir belgeye dayanmakta ise İİK.nun 61.maddesi uyarınca onaylı bir örneğini ödeme emri ile birlikte takipte borçlu sıfatı bulunan şikayetçiye gönderilmesi zorunlu bulunmaktadır. Mahkemece şikayetin kabulü ile ödeme emrinin iptaline karar vermek gerekirken yerinde olmayan gerekçeyle şikayetin reddine karar verilmesi isabetsizdir.


    • Bu durumda İİK'nun 150/ı maddesi uyarınca kredi kullanan asıl borçlu şirkete, kredi ilişkisi nedeniyle hesap özeti-ihtarname tebliğ edilmemiş olduğundan, ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı değil ilamsız takip yapılabilir ve İİK.149/b maddesine göre örnek 9 ödeme emri gönderilmesi gerekir. Mahkemece, icra emrinin iptaline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

İpoteğin niteliğine göre takip talebine eklenmesi gereken belgeler

  • Takibe dayanak belgelerin ibrazı takip şartı olup fotokopi niteliğindeki belgeye dayanılamaz. Aslına uygunluğu takip açılırken yöntemince tasdik edilerek sunulmayan fotokopi, belge değildir. Anılan eksikliğin icra emri gönderilmesinden sonra icra mahkemesi aşamasında tamamlanması, icra emrini usule uygun hale getirmez.
  • Bu durumda, İİK 148 ve 150/ı maddeleri uyarınca dayanak belgelerin tasdikli suretleri ibraz edilmediğinden icra emrinin iptali gerekirken yazılı şekilde istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
İtirazın Kaldırılması - ilamsız icra takibi - ipotek akit tablosu - ilamlı icra takibi - teminat ipoteği - alacaklı banka - Takibin iptali - icra mahkemesi - icra dairesi - Borca itiraz - ÖDEME EMRI - icra emri - İİK
  • Borçlular hakkında ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız icra takibi yapabilmesi, bir diğer ifade ile borçluya ödeme emri tebliğ ettirebilmesi için, alacaklının ipotek akit tablosuna dayanması ve takip talebine eklemesi yeterli olup, ipoteğin niteliğinin ve ihtarname tebliğ edilip edilmemesinin bir önemi yoktur. Bu hususlar ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı icra takibi yapılması, yani borçluya icra emri tebliğ ettirilmesi halinde önem arzetmektedir. Çünkü bu durumda İİK. nun 149 ya da 150/ı maddesindeki koşulların mevcudiyeti aranacaktır. Borçluların ipoteğin teminat ipoteği olduğu, hesap katı ihtarının tebliğ edilmediği ve borç miktarının belirlenmediği itirazları, borca itiraz niteliğinde olup, takibin şekline göre yasal süre içerisinde icra dairesine bildirilmelidir. Bu iddiaların, alacaklının itirazın kaldırılması talebi üzerine icra mahkemesinde tartışılacağı tabidir.
Yargıtay 11.Hukuk Dairesi E:2014/1738 K:2014/11505
  • Dava, davalılar hakkında başlatılan ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takibe vaki itirazın iptali talebine ilişkindir. TMK'nın 887. maddesi geregince ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takibe geçilebilmesi için öncelikle ipotekli taşınmaz malikine borç muacceliyet ihtarının gönderilmesi gerekir. Böyle bir ihtar yoksa mesmu bir icra takibinin varlığından da söz edilemeyeceğinden itirazın iptali davasının da dava şartı yokluğundan reddi gerekir.

Takip talebine aykırı işlem yapılması

Yargıtay 12.Hukuk Dairesi E:2011/4104 K:2011/20529
  • Somut olayda, alacaklı, takip talepnamesinde, takip yollarından: "ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takip" yolunu seçmiş olduğundan, icra müdürünün alacaklının bu talebi ve seçimi ile bağlı olup buna göre borçluya ödeme emri göndermesi gerekirken icra emri göndermesi takip talebi ile uyuşmamaktadır.
  • İİK.nun 148.maddesine göre, alacaklının takip talebinde ilamsız takip yolunu seçtiğini belirtmesi halinde, icra dairesi aynı kanunun 149/b maddesi gereğince buna uygun ödeme emri düzenlenmek zorundadır. Yasanın emredici kuralına aykırı şekilde ödeme emri düzenlenmesi durumunda, bu husus bir hakkın yerine getirilmesi ile ilgili bulunduğundan İİK.nun 16/2.maddesi gereğince süresiz şikayete tabidir.

Takip talebinde borçlu olarak kimlerin gösterilmesi gerektiği

Yargıtay 12.Hukuk Dairesi E:2011/22428 K:2012/7571
  • İİK'nun 149. maddesine göre icra takibinin asıl kredi borçlusu (lehine ipotek verilen) aleyhine açılması asıldır. Takip sonunda üçüncü kişinin taşınmazının paraya çevrilmesi söz konusu olduğundan o kişi hakkında da takip yapılması gerekir. Şu hale göre ipotek veren üçüncü kişi ile asıl borçlu arasında zorunlu takip arkadaşlığı vardır. ,
  • Öte yandan TMK'nun 887. maddesi hükmüne göre, ipotekli taşınmazın maliki borçtan şahsen sorumlu değil ise, alacaklının ödeme isteminin ona karşı etkili olması, bu istemin hem borçluya, hem kendisine karşı yapılmış olmasına bağlıdır.
  • İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile yapılan takipte, asıl borçlu takipte gösterilip, ipotek veren gösterilmemiş ise ipotek veren sonradan dahil edilmek suretiyle takip yapılabilir ise de, bunun aksi mümkün değildir. Diğer bir değişle asıl borçlu hakkında takip yapılmadan ipotek veren hakkında takip yapılamaz, sonradan asıl borçlunun dahil edilmesi suretiyle de takibin sürdürülmesi mümkün değildir. Mahkemece bu hususun re'sen nazara alınması gerekir.

Gemi alacaklısı hakkı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi E:2014/4446, K:2014/11346
  • davacı tarafın takip talebinde alacağın TTK'nın 1235/3.bendi kapsamında gemi alacaklısı hakkı veren bir alacak olduğunu belirterek ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız icra takibi yaptığı, ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip için takip alacaklısının lehine bir akdi ipotek tesis edilmiş olması ya da ipotek tesisine matuf şahsi hakkın kanundan doğması gerektiği, 6762 sayılı TTK'nın da gemi adamı alacağının sahibine ipotek hakkı verdiğine dair bir hüküm bulunmadığı, davacı tarafın iddia ettiği alacağın TTK'nın 1235/3.bendi gereğince gemi alacağı hakkı veren ve taşınır rehni hükümlerine tabi rehinli alacaklardan olduğu, taşınır rehni hükümlerine tabi rehinli alacaklar için gidilebilecek takip yolunun taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takip olduğu ve bu takiplerde takip talebi, ödeme emri ve ödeme emrine itirazda İİK 145-147.madde hükümlerinin geçerli sayıldığı, davacı gemi adamının alacağının gemi alacaklısı hakkı veren alacaklardan olması sebebiyle kanuni rehin hakkı sahibi olarak rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapması gerekirken kanuni bir ipotek ya da akti bir ipotek olmadığı halde ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapmak suretiyle takip yolunda yanlışlık yaptığı, itirazın iptali davasında davanın dinlenebilmesi şartlarından birinin de geçerli bir icra takibi bulunması olduğu gerekçesiyle davanın geçerli bir icra takibi bulunmaması sebebiyle dava şartı yokluğundan reddine

Takip talebindeki "tahsilde tekerrür olmamak üzere" talebi

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2020/2083 Esas,2020/10081 K.

  • .ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibi başlatılmış olup; bu takipler, takip taleplerinde açıkça yer aldığı üzere tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile yapılmıştır.. şeklindeki beyanı karşısında ve sair belirtilen hususlar gereği, her iki takip dosyasına konu borcun aynı borç olduğu anlaşılmaktadır.
  • Somut olayda da, öncelikle bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile 06.06.2017 tarihinde (saat:14:08) takibe geçildiğinden, alacaklı tercih hakkını bu takip türünden yana kullanmış olup aynı borca ilişkin olarak ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı icra takibi yapamaz. Bu husus kamu düzeni ile ilgili olup süresiz şikayete tabidir.

Faiz talebinin sonradan takibe eklenmesi

Yargıtay 8.Hukuk Dairesi E:2013/23750 K:2014/17085
  • Anılan takibin devamı sırasında alacaklı vekili 24.07.2013 tarihinde açtığı talepte takip talebinde belirttikleri 50.000,00 TL'lik teminat mektubunun tazmin edildiğinden nakdi krediye dönüştüğünü 50.000,00 TL'sının tazmin tarihinden itibaren faiz ve gelirleri ile tahsili taleplerinin takip kapsamına dahil edilmesini istemiş İcra Müdürlüğünce talep, İİK'nun 58. maddesine aykırı bulunarak reddedilmiştir.
  • Alacaklı vekilinin bu işlemin iptaline ilişkin başvurusu İcra Mahkemesi'nce İİK'nun 58. maddesinde "takip yolu belirtilir" hükmü mevcut olup takibin ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip olarak belirlendiği ve sonradan değiştirilemeyeceği gerekçesiyle İcra Müdürlüğü işlemi yerinde görülerek şikayet reddedilmiştir.

    İİK'nun 58/3. maddesinde alacağın veya istenen teminatın Türk Parası ile tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi, İİK'nun 58/4. madde de ise takip yollarından hangisinin seçileceğinin takip talepnamesinde gösterileceği düzenlenmiştir.

    Dosya kapsamından anlaşılacağı üzere alacaklı vekilince ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla başlatılan icra takip talepnamesinde saklı tutulmaya çalışılan tahsil hakkı yine aynı takip kapsamında devreye konulmak istenilmiştir. Bu nedenle İcra Mahkemesi'nin İİK'nun 58/4. maddesine dayalı karar gerekçesi yerinde değildir.

Yabancı para üzerinden takip 

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E:2015/18770, K:2015/22330

  • Somut olayda alacaklının takip talebinde satış (fiili ödeme) tarihindeki kur üzerinden ödeme yapılmasını istediği anlaşılmaktadır. Bu durumunda yabancı para üzerinden düzenlenen ipoteğin limitinin, ipotekli taşınmazın satıldığı tarihte, o yabancı paranın efektif satış kuru esas alınarak bulunacak TL karşılığı olarak belirlenmesi gerekir.

İlgili Gönderiler

Popüler Gönderiler